90 Tallet, Hip Hopens Gullår

2013-11-19_1407Det er en spesiell tid som regnes som gullårene for hip hopen og dens historie og vekst, og det er fra slutten av 1980 tallet og til ca midten av 1990 tallet. Dette regnes som den gylne tiden for kommersielle hip hop musikk. Det er innen disse årene at hip hopen forandret store deler av populærmusikken og populærkulturen over hele verden.

Både breakdancing og graffiti stagnerte litt under denne tiden, men rapmusikken fortsatte å vokse og eksploderte til å bli et moderne amerikansk fenomen. I løpet av de gylne årene for hip hop så delte rapmusikken seg i diverse sub sjangere og satte for alvor sitt preg på både kulturell og politisk liv i USA. Fokuset på hip hopen som startet opp i The Bronx flyttet seg mer og mer til New York og til Los Angeles i USA. Dette startet først med en gruppe på 3 fra Queens, og så over til afro artister fra det svarte miljøet i Long Island, og endte til slutt opp med en gruppe fra Los Angeles.

Den aller mest kjente og den aller mest viktige gruppa som dukket opp unden den gylne tiden var Run DMC. De slo igjennom allerede i 1983, med sangen It’s Like That. Gruppen ble dannet sammen med rapperen LL Cool J, og gruppen endte opp med å bli definisjonen for den nye hip hop stilen som hadde utviklet seg. Det ble blandet inn mer rock i melodiene som ble laget, tekstene og musikken ble mer politisk, og det var også flere sosiale kommentarer og mer aggressivitet i stilen som kom frem. Run DMC ble den første gruppa innen hip hop til å sette sammen og gi ut et album som solgte til både gull og platina. De ble også de aller første hip hop artisene som ble nominert til en Grammy. Gruppen ga også en helt ny betydning for selve musikken. De ble de første hip hop artistene til å pryde forsiden av Rolling Stone og også de første til å få sin musikkvideo vist på MTV.

Det var mange nye artister som ble signert på denne tiden, men den aller første som slo ordentlig gjennom var LL Cool J. Han ble et av de mest dominerende artistene i denne tiden. Han var en innovativ og svært kompleks rapper, samtidig som han ble til USA’s nye sex objekt, som hadde en ny klesstil, fremtoning og han ga også ut mange ballader.

The Beastie Boys er også en gruppe som slo ordentlig gjennom på denne tiden. De var et nytt sammensatt band som leverte noe som ingen hadde hørt før. Bandet bestod av hvite punkere men de blandet sin egen musikk med hip hop kulturen og ble anmeldernes store favoritter.

Mote har også alltid hatt noe å si innen hip hop men dette kom mer og mer frem i løpet av disse årene. Run DMC var også en del av starten på en helt spesiell mote, hvor de da kombinerte svære gullkjeder, bowlinghatter, joggedresser og Adidas sko uten lisser.

Privacy Policy