Dr.Dre

2013-11-19_1432Andre` Romelle Young, bedre kjent som rapperen Dr. Dre, født i 1965, i Compton, California i USA. Dr. Dre sin karriere startet allerede på 80 tallet der han var et av medlemmene i gruppen NWA. Dr. Dre var front figur i NWA, sammen med Ice Cube og Eazy E.

Interessen for musikk var der tidlig hos Dr. Dre, og han prøvde seg som DJ allerede i tenårene. Inspirasjonen til artistnavnet fant han hos basketball stjernen som het Dr. J. Han tok resten av navnet fra sitt eget navn Andre`, men tok da bare slutten av navnet. Han startet opp en egen gruppe som het World Class Wreckin Cru og viste allerede da at han hadde et talent ikke bare som rapper men også som produsent. Dr. Dre forlot etter hvert gruppen fordi de ikke klarte seg økonomisk, og han begynte da å skrive låter sammen med Ice Cube for Eazy E.

Ice Cube og Dr. Dre skrev en sang i 1987 som de prøvde å tilby til New York gruppen som het HBO. Det var et mislykket forsøk men de fikk etter hvert overtalt Eazy E til å fremføre sangen, noe som ble en stor hit. Gruppen NWA ble etter hvert dannet, med noen flere medlemmer. De ga ut et album i 1987. Albumet hadde flere hits men selve albumet ble ikke en så stor hit som de håpet. I 1988 fikk gruppa et nytt medlem og de ga da ut et nytt album. En av låtene de ga ut hadde en veldig voldelig tekst, som faktisk ga gruppa en advarsel fra FBI. NWA hadde ingen støtte fra verken radio eller TV men albumet solgte likevel over 3 millioner kopier. 2 av medlemmene forlot etter hvert gruppa og like etter forlot Ice Cube også gruppa da han ikke var enig i gruppa finansielle planer. I 1991 ga gruppa ut nok et album, men Dr. Dre forlot da gruppa samme året. Dette gjorde at gruppa ble oppløst. Det samme året startet Dr. Dre opp plateselskapet Death Row Records.

Etter at artisten 2Pac ble skutt og drept så forlot Dr. Dre selskapet Death Row Records, det samme gjorde Snoop Dogg og flere andre artister. Dette gjorde at plateselskapet ble oppløst. Dr. Dre startet da på nytt og lagde et nytt selskap som heter Afthermath Entertainment. I 1996 og 1997 ga han ut Aftermath debutalbum. Albumet ble ingen suksess men hadde en hit som heter ”Been there done that”. Denne låten lagde Dr. Dre for å ta et farvel med sjangeren gangsta rap. Dette ville han ikke fortsette med pga døden til hans kompis 2Pac.

Etter at Dr. Dre ga ut Aftermath albumet var han på utkikk etter nye artister. I 1998 møtte han Eminem, som han da begynte å jobbe sammen med. Eminem var da også med på noen låter som var på Dr. Dre album som het ”2001”. Det albumet har blitt omtalt som et mesterverk, og han hadde med seg flere artister, slik som Snoop Dogg, Mary J Blige, Nate Dogg og Xzibit.

Privacy Policy