Eminem

Marshall Bruce Mathers, kjent som artisten Eminem er en av nåtidens mest kontroversielle og po2013-11-19_1428pulære rapper.

Han er født i 1972, i Saint Joseph i Missouri. Han vokste opp med bare en mor og ingen far. I 1984 flyttet han og moren til Warren, som ligger rett nord for Detroit. Eminem vokste opp under fattige kår og han og moren hadde aldri noe særlig penger. Moren var arbeidsløs og gikk på en spinkel sosialtrygd og ifølge Eminem selv hadde moren også et stort problem med både alkohol og pillemisbruk. Han ble kastet ut av huset flere ganger av moren og bodde derfor mye hos bestemoren sin. Der bodde også onkelen hans som het Ronnie. Han bodde også noen ganger hos vennene sine, deriblant hos ”Proof” og foreldrene hans. Den personen som stod Eminem nærmest i oppveksttiden hans var onkelen Ronnie. Det var kun 4 måneder mellom dem og de knyttet et nært bånd. Det var onkelen som fikk opp interessen for hip hop for Eminem. Onkelen Ronnie begikk selvmord i 1991 og dette gikk så klart hardt innpå Eminem. Han har flere sanger som refererer til dødsfallet, sånn som ”Stan”, ”Cleaning out my closet” og ”My dads gone crazy”. Eminem har også en tattovering på sin venstre arm hvor det står ”Ronnie R.I.P”.

Marshall kom seg gjennom barndommen. Han ble mye mobbet og hadde liten interesse for skolearbeid. Han skulket skolen mye og strøk eksamen flere ganger. Han var gjennom flere skolebytter uten at dette hjalp. Han sluttet etter hvert på skolen og fikk seg noen småjobber her og der. Han rappet i flere små grupper. Han ga ut sitt aller første album i 1996, som het ”Infinite”. Albumet ble da hånet av det lokale hip hop miljøet men han trosset dette og fortsatte med å promotere seg selv.

Det som gjorde at det ble fart i karrieren til Eminem var når han deltok i Rap Olympics i 1997 i New York. Han ble da nr 2 i freestyle battle og Dr. Dre fikk da øynene opp for Eminem. Resten av verden fikk opp øynene for artisten Eminem i 1999, da han ga ut musikkvideoen til sangen ”My name is”. Kort tid etter dette ga han ut albumet ”The Slim Shady LP” som ble nr 3 på Billboards album liste. Albumet solgte over 9 millioner eksemplarer verden over. Hans andre plate, som heter ”The Marshall Matters LP” solgte over 19 millioner eksemplarer verden over. Eminem har mottatt musikkpriser i alle musikkprisutdelinger som er verdt å nevne. Han har fått priser for beste rap video, beste rap solo, og for beste rap album.

I 2002 kom det ut en film som heter 8 Mile som Eminem spilte i. Før filmens premiere var det lave tanker om filmen og mange kritikere mente at dette ikke kom til å gå bra. Men de tok feil. Filmen vant blant annet en Oscar for beste sang, som Eminem har laget selv. Det var mange som trodde at filmen var en selvbiografi, men det er den altså ikke, selv om Eminem bekrefter at flere ting i filmen er basert på ting fra hans oppvekst.

Privacy Policy