Innflytelse fra tegneserier i hiphop

Hiphop og tegneserier

QuasimotoDet er kanskje ikke iøynefallende med en gang man tenker ordet «hiphop», men tegneserier er faktisk en viktig del av hele hiphop-kulturen. Så viktig at enkelte artister har påtatt seg et image av å være en tegneseriefigur, med Quasimoto som et ypperlig eksempel. Denne underlige hiphop-artisten er en skjult figur, han dukker kun opp som en tegnet figur i sine musikkvideoer. Blant andre nevneverdige eksempler finner man RZA, en av de eldste og mest ærverdige hiphop-artistene der ute. RZA har arbeidet veldig mye med tegnefilm og serier. Hvor ligger forbindelsen mellom hiphop og tegneserier? Jo, begge handler nemlig i dybden om samme ting. For hva går tegneserier ut på, som regel? Helter, skjulte bak sine uniformer og masker, som kjemper mot undertrykkere, kriminelle og banditter av alle slag. Nå snakker vi klassiske tegneserier, selvfølgelig. Det er alltid én eller flere helter på den ene siden, og en mengde skurker på den andre siden, som alle vil tvinge mennesker inn i undertrykkelse ved å kjempe seg opp til verdendominans. Hiphop handler egentlig om akkurat det samme – og nå må du se bort ifra alle de nymotens artistene som er uendelig langt unna hiphopens grunnverdier. For hiphop handler nemlig om det samme. Mennesker, skjult bak mikrofoner og alias, som kjemper mot ondskap og undertrykkelse ved hjelp av ord. Ord er deres våpen, mikrofonen deres verktøy.

Tegneserier på fremgang

Om du ikke har lagt merke til det, har tegneserier generelt vært i sterk fremgang nå i det siste. Folk har sperret opp øynene for verdiene og tankene tegneseriene byr på. Den gode moralen, de spennende, innviklede historiene. Se bare på alle de ulike filmene og spillene som har dukket opp de siste årene, med eldre tegneseriefigurer i sentrum? Mange helter fra fortiden er nå tilbake – The Avengers er et godt eksempel. Filmene om Marvel-heltene har blitt store hits og samlet inn milliarder av kroner verden rundt i løpet av kort tid. Så har man spillverdenen, der en rekke tegneseriefigurer har dukket opp i digital form – både Marvel-helter og kjente skikkelser fra DC Comics er nå å finne som diverse spill. Jack Hammer, en Marvel-personlighet som snart er å se på kinolerretet (filmen skal hete Deadpool), ble for eksempel til en spilleautomat for ikke så lenge siden. Tematiske spilleautomater har tatt for seg mange Marvel- og DC Comics-helter de siste tre-fire årene. Alt under streng kontroll fra de to store tegneserieutgiverne, selvfølgelig. Sjekk forresten også ut musikkvideoen All Caps til undergrunnsartisten MF Doom, en mann som er tydelig påvirket av tegneseriene fra gamle dager. Ikke nok med at hans ansikt er ukjent (MF Doom er alltid skjult bak en maske) – All Caps er en kul, spennende musikkvideo i form av en animert tegneserie som passer perfekt til låten.

Røm fra virkeligheten i et vanskelig miljø

Ghostface Killah er en av de opprinnelige Wu Tang-medlemmene. Wu Tang er en rapgruppe fra New York som var blant de første til å skildre det vanskelige livet i slummen. Ghostface Killah sin personlighet har mye innflytelse fra eldre noir-tegneserier, noe som kommer tydelig frem i musikken han lager og tekstene han skriver. Tegneserier er en fantasi, en forestilt verden der enhver udåd alltid blir rettferdiggjort. Der hevnen alltid er søt. For mange vanskeligstilte ungdommer ble tegneserier og hiphop som en alternativ dimensjon, en annen virkelighet enn den de var omringet av. Nettopp derfor er tegneserier og hiphop knyttet sammen på et dypt, emosjonelt nivå.

Privacy Policy