Norsk hip hop

2013-11-19_1416Det finnes mange norske hip hop grupper og hip hop har også blitt en stor del av mange kulturer i Norge.

Gatas Parlament er en rap gruppe som kommer fra Oslo som består av 3 hip hopere. De er kjent for å lage samfunnskritisk hip hop og har flere ganger skapt overskrifter med sine spissformulerte utfall i låtene. Gruppa Gatas Parlament ble stiftet i 1993, hvor de 3 medlemme i gruppa møttes. Navnet til gruppa er inspirert både av Carl I. Hagen og av albumet Gadas Parlament som ble gitt ut av den danske rapgruppa Vote 4 Truckers. Første platen som Gatas Parlament ga ut get Autobahn til Union og den kom ut i 1994. Det var faktisk den første norskspråklige hip hop utgivelsen noen sinne. Det siste albumet gruppen ga ut var i 2001.

Karpe Diem er en norskspråklig rapgruppe fra Oslo og består av to medlemmer. Begge medlemmene er oppvokst i Oslo men har begge noe utenlandsk opprinnelse. Duoen i Karpe Diem møttes for første gang i 1998 og begge drev da og skrev musikk hver for seg. I år 2000 dannet de gruppen Karpe Diem og de begynte å spille konserter sammen. I 2004 ga Karpe Diem ut sin første EP og låten ble liggende på VG Lista Topp 20 i seks uker. Debut låten solgte seg til gulltrofe`. Første albumet til Karpe Diem kom ut i 2006 og solgte godt over 18 000 plater, noe som gjorde Karpe Diem til en av Norges største hip hop grupper. De har hatt 3 utsolgte konserter på Rockefeller i Oslo.

Klovner i kamp er en norsk hip hop gruppe fra Tåsen i Oslo. Gruppen ble startet i 1994 og bestod da av to medlemmer. Etter kort tid fikk gruppen et medlem til. Gruppen bestod av 3 medlemmer veldig lenge, men et av medlemmene forlot gruppen rett før debutalbumet kom ut, men ble fort erstattet av et nytt medlem, som ble med i året 2000. Klover i Kamp dannet sitt eget plateselskap i 1999, sammen med bandet som heter Oslo Fluid. Plateselskapet het City Connections. Klover i Kamp hadde sin avslutnings konsert på Rockefeller i Oslo, i 2006. De har etter det hatt en gjenforeningskonsert som var på Roskilde festivalen i Danmark, i 2009. Klover i Kamp er de mestselgende norske rap artistene gjennom tidene.

Madcon er en norsk rapgruppe som ble først dannet som en rap og danse gruppe i 1992. Gruppen bestod opprinnelig av fem medlemmer. Den ble fort redusert til to medlemmer, som er Tshawe og Yosef. Gruppa Madcon ble oppdaget av musikkprodusenten David Eriksen, og gruppen fikk på slutten av 90 tallet platekontrakt med Virgin. Duoens første singel ble gitt ut i 2000. Madcon har turnert som oppvarmingsband for den amerikanske hip hop gruppen som heter Gang Starr. Da turnerte de rundt i 37 ulike byer i Europa. I 2007 ga Madcon ut låten som heter Beggin, og singelen kom opp til første plass på salgslistene allerede første uken. Singelen har totalt solgt seg til seks ganger platina i Norge. For singelen vant de også Spellemannsprisen i klassen hip hop og som årets hit.

Privacy Policy